Μεγάλη διάκριση σημειώθηκε για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική ομάδα RoboCores κατέκτησε τη 2η θέση με αργυρό μετάλλιο, στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2022, World Robot Olympiad – WRO2022, που πραγματοποιήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας, από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2022.
Η Jungheinrich Hellas στήριξε έμπρακτα την ομάδα RoboCores από την Δυτική Ελλάδα, η οποία συμμετείχε με το Pop2See Smart Class, ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών που βοηθάει μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην σχολική διαδικασία. Ύστερα από έναν διήμερο απαιτητικό αγώνα, οι RoboCores κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των κριτών και να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 34 ομάδες από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάκριση της Ελληνικής ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανέδειξε την Ελλάδα σε 1η ευρωπαϊκή δύναμη στη ρομποτική και 4η στον κόσμο, σύμφωνα με το WRO Hellas.
H ομάδα αποτελείται από την Αλίκη Ράγκου, πρωτοετή φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη, μαθητή 3ης Λυκείου στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών, τον Γιάννη Ράγκο, μαθητή 1ης Λυκείου στο 13ο ΓΕΛ Πατρών, και τον προπονητή τους, Σπύρο Τσουκαλά, που ασχολείται με το χώρο των startups.
Ειδικότερα, το Pop2See Smart Class επιτρέπει στους μαθητές ή φοιτητές με απώλεια όρασης, να παρακολουθούν το πρόγραμμα των γενικών σχολείων και των πανεπιστημίων, επιτρέποντάς τους να καταγράφουν και να υπαγορεύουν σημειώσεις, καθώς και να διαβάζουν κείμενα από τον πίνακα, σημειώσεις ή ακόμα και βιβλία. Το σύστημα συνεισφέρει στην αυτονομία και σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των παιδιών με απώλεια όρασης, στην αναβάθμιση της επικοινωνίας τους με τους εκπαιδευτικούς και στην ένταξη και συμπερίληψή τους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Την αποστολή της ομάδας συνόδευσε η Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, η οποία ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το σύστημα της ομάδας, έχοντας αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα ως μαθήτρια με απώλεια όρασης!
Η συμβολή της στην εξέλιξη των συσκευών της ομάδας ήταν ιδιαιτέρως καταλυτική, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούσε να αναδείξει τις πραγματικές προκλήσεις και ανάγκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά τα άτομα με απώλεια όρασης.
Οι RoboCores με τη σειρά τους έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι οποίες κατέκτησαν δύο πέμπτες θέσεις, μία έκτη θέση με ειδικό βραβείο και μια 8η θέση, ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες.
Ως Jungheinrich Hellas, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίξαμε την προσπάθεια της ομάδας, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής σε παγκόσμιο επίπεδο και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen. Στόχος της Ολυμπιάδας, είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι Εθνικοί διοργανωτές του WRO εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.